Bertie Steur (Partij voor Zeeland) na vier jaar provinciale politiek: ‘Er is weinig échte discussie in de Statenzaal’ Populair

markers/nieuws.png Door In Nieuws Label(s) PvZ in de media, Voorpagina 557 weergaves

"Ik ben zelf ook boer, maar we zijn met meer mensen in Zeeland"

Bertie Steur Partij voor Zeeland

Het is geen geheim dat BBB haar graag had ingelijfd. Ze heeft het wel overwogen, maar: ,,Ik moet nog zien wat BBB gaat doen. Hun focus ligt heel sterk op de boeren. Maar landbouw is maar een heel klein onderdeel van wat in de provincie aan de orde komt. Ik ben zelf ook boer, maar we zijn met méér mensen in Zeeland. Je moet de politiek niet in gaan om één ding voor elkaar te krijgen. Bovendien, uiteindelijk is veel regelgeving landelijk. De provincie heeft een uitvoerende taak; die kan niet heel veel aan de knoppen draaien. En wat voor standpunten BBB heeft over andere zaken dan landbouw, daar ben ik nog niet achter. Ik heb nog geen Zeeuws verkiezingsprogramma kunnen vinden.”

Geen echte discussie

Hoe heeft ze haar eerste vier jaar in de Staten beleefd? ,,Wat me opvalt, is dat er weinig échte discussie is in de Statenzaal. Wij zijn zelf altijd open de discussie ingegaan, klaar om ons door goede argumenten te laten overtuigen. Ik heb niet de indruk dat dat bij iedereen zo is. Eerder dat de stellingen al betrokken zijn vóór de vergadering en dat daar weinig meer aan verandert. Het zou om argumenten en standpunten moeten gaan, maar ik vraag me af of dat voor iedereen evenveel geldt. Het gaat in de politiek ook om elkaar iets gunnen, om sympathieën en antipathieën; ja, politici zijn ook maar mensen.”

"Als ze het je niet gunnen, dan gebeurt het niet"

Bertie Steur, Partij voor Zeeland

 

Over dat gunnen: ,,Ik had al heel gauw door dat als wij een motie indienen, die nul kans van slagen heeft. Een voorbeeld: mijn collega François Babijn stelde voor als provincie het keurmerk Mantelzorgvriendelijke Organisatie aan te vragen. Daarmee geef je zwart op wit aan rekening te houden met mantelzorgers. Kost maar een paar honderd euro, het is haast een formaliteit, maar daarmee steek je wel mantelzorgers een hart onder de riem. Wat zei de gedeputeerde? Nee, overbodig, we doen al zoveel, voegt niks toe. Dan denk ik: laat maar. Het is een kwestie van gunnen. En als ze het je niet gunnen, dan gebeurt het niet.”

,,Het was uiteindelijk niet veel anders dan ik ervan verwachtte. Helaas. Ik denk dat mijn eigen beeld niet veel anders was dan van de meeste mensen: er komen weer een paar partijen aan de macht en je hóópt dat ze zich nu eens echt aan de verkiezingsbeloftes gaan houden, want die schieten er nogal eens in. Dat is waarom je zo vaak hoort: het maakt niet uit waar je op stemt, ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was.”

Bron: PZC

Partij voor Zeeland.nl

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Ontvang onze nieuwsbrief
Ik ga akkoord met Gebruiksvoorwaarden en de Privacy beleid
U ontvangt na uw inschrijving een mailbericht om uw inschrijving te bevestigen

Actueel

Partij voor Zeeland