Defensie wijst grote delen van Zeeland aan als nieuw oefengebied voor laagvliegende helikopters. Populair

markers/nieuws.png Door Label(s) Voorpagina 438 weergaves

Downloaden (jpg, 54 KB)

apache.jpg

Defensie wijst grote delen van Zeeland aan als nieuw oefengebied voor laagvliegende helikopters.
Afbeelding: Apache helikopter
Credits: © Mediacentrum Defensie

Defensie ziet Schouwen-Duiveland tot verbazing van de raadsfractie van de VVD als een ideaal nieuw laagvlieggebied voor helikopters. In een notitie van het ministerie staat het eiland volledig ingekleurd als mogelijke vliegzone. Dat geldt ook voor Goeree-Overflakkee, Noord-Beveland, Zeeuws-Vlaanderen en delen van Walcheren en Zuid-Beveland.

,,Weten ze in Den Haag wel dat Schouwen-Duiveland grotendeels Natura 2000-gebied is, waar je bijna niks mag”, vraagt Margo Lemsom zich af. Los van het effect dat laag overscherende helikopters kunnen hebben op zeehonden, loslopende runderen, pony's en andere dieren, is Lemsom beducht op overlast voor inwoners en toeristen. ,,Ik moet er niet aan denken dat je lekker rustig in je tuintje zit of op je badhanddoek langs het strand ligt en om de zoveel tijd komt er zo'n ding langs gevlogen. Dat is één keer misschien leuk en een tweede keer wellicht ook nog wel, maar ik kan me toch voorstellen dat het op gegeven moment knap vervelend wordt.”

Wat is laag? Twintig, dertig meter?
Margo Lemsom, VVD Schouwen-Duiveland
Daarom wil Lemsom snel duidelijkheid over de precieze bedoelingen van Defensie. ,,Hoe serieus is dit plan? Hoe vaak willen ze gaan vliegen? Op welke tijden? In welke periode? En wat is laag? Twintig, dertig meter?” Defensie heeft het plan 15 december bekend gemaakt en belanghebbenden tot 12 februari de tijd gegeven om te reageren. De VVD is benieuwd of burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland daarvan op de hoogte zijn en of het college in het geweer komt tegen de aanwijzing van het vlieggebied.

Lemsom ziet het tevens als taak van de gemeente andere belanghebbenden op het eiland te informeren over het plan. ,,Ik kan met voorstellen dat een bedrijf als Prince Helikopters voor z'n rondvluchten ook wel wil weten of dat voor hen consequenties gaat hebben. Of voor de zweefvliegclub bijvoorbeeld. En wat denk je van de recreatiebedrijven? Ik heb zelf werkelijk geen idee namelijk. Daarom lijkt het me verstandig dat we daar met z'n allen eerst eens even goed naar kijken, voor het straks misschien te laat is. Mijn gevoel zegt dat dit hier niet kan. En stel dat het wél zo is, dan kan je maar beter goed voorbereid zijn.”

Noodzaak in verband met Russische inval in Oekraïne
Defensie zoekt alternatieven voor de bestaande laagvlieggebieden boven Nederland in verband met de Russische inval in Oekraïne. In die oorlog wordt veel gebruik van luchtdoelraketten. Dat bevestigt volgens Defensie de noodzaak voor het vliegen op beperkte hoogte, waarbij je minder zichtbaar bent voor de vijand. Piloten moeten dit regelmatig oefenen in daarvoor geschikte laagvlieggebieden. Tot dusver kan dat in tien zones verspreid over het land. In het kustgebied gebeurt dat al boven Voorne-Putten en boven de Noordzee ter hoogte van Texel en Vlieland.

Oktober 2022 oefende Defensie al eens boven Schouwen-Duiveland met helikopters tot op dertig meter hoogte.

De Partij voor Zeeland heeft Gedeputeerde Staten eerder ook al om opheldering gevraagd over het plan van het ministerie.

Partij voor Zeeland.nl

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Ontvang onze nieuwsbrief
Ik ga akkoord met Gebruiksvoorwaarden en de Privacy beleid
U ontvangt na uw inschrijving een mailbericht om uw inschrijving te bevestigen

Actueel

Partij voor Zeeland