Deze pagina afdrukken
vrijdag 02 oktober 2020 16:29

Partij voor Zeeland wil duidelijkheid over rapport Perkpolder Aanbevolen

Geschreven door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Bron: Omroep Zeeland

De Statenfractie van de Partij voor Zeeland (PvZ) wil weten van Gedeputeerde Staten (GS) waarom er geen extra maatregelen worden genomen om te voorkomen dat er gevaarlijke stoffen uit de Zeedijk bij Perkpolder vrijkomen.

Een rapport dat de provincie liet opmaken en kort geleden openbaar werd, laat twijfels rijzen bij eerdere beweringen van Rijkswaterstaat (RWS) over de veiligheid van de dijk.

In eerdere berichtgeving deze week werd bekend dat ingenieursbureau Tauw in opdracht van de Provincie Zeeland een onderzoek had gedaan naar de vervuilde grond in de Zeedijk, die in 2014 met thermisch gereinigde grond werd aangelegd. Tauw zorgde voor twijfels over de stelligheid waarmee RWS aangaf dat de gevaarlijke stoffen in de grond niet uit konden lekken, omdat er onder en boven een isolerende laag klei zou liggen. Tauw zegt dat de klei niet overal aanwezig is. De omgeving en een aantal kwelsloten, worden door RWS gemonitord. Desgevraagd liet Gedeputeerde Anita Pijpelink weten dat de conclusies van het rapport geen reden waren voor de Provincie om Rijkswaterstaat extra maatregelen te laten nemen.

Afgraven of niet?
Statenlid Fran├žois Babijn van de PvZ vraagt aan GS waarom er niet wordt ingegrepen, omdat er in het rapport staat dat de bodemwet wordt overtreden vanwege de te hoge concentraties benzeen, arseen, barium, kwik en lood. Tauw concludeert dat RWS niet voldoende heeft onderbouwd waarom de grond mag blijven liggen, en Babijn wil weten waarom GS niet vindt dat de grond daarom weg moet, wat dat eventueel gaat kosten en wie dat dan moet betalen. Hij vraagt of de Provincie financieel risico loopt omdat die voor 3,3 miljoen euro garant staat voor het plan Perkpolder, de verdere ontwikkeling van het gebied.

Lees het hele artikel op de website van Omroep Zeeland

  default Lees hier de gestelde Art.44 vragen aan GS. (93 KB)

Gelezen: 286 keer Laatst aangepast op vrijdag 02 oktober 2020 16:44