pvz header1

Verkiezingen 2023 Stem Partij voor Zeeland

stem partijvoorzeeland

Verkiezingsspot Partij voor Zeeland 2023

dinsdag 15 november 2022 15:27

Een kerncentrale die nucleair afval verbrandt in plaats van produceert, over 15 jaar kan hij in Borssele staan Aanbevolen

Geplaatst door
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Bron: PZC

© Rob Engelaar PZC

Behalve twee nieuwe conventionele kerncentrales kan er in de buurt van de huidige kerncentrale in het Borssele over vijftien jaar ook een thorium/gesmoltenzoutreactor staan. Het bedrijf Thorizon werkt daaraan. 

Over vijftien jaar kan in Borssele een gesmoltenzoutreactor staan, een kerncentrale nieuwe stijl. Die produceert geen kernafval dat duizenden jaren opgeslagen moet worden, maar gebruikt dat juist als brandstof.

Als voorstander van duurzame energie stond Lucas Pool aanvankelijk sceptisch tegenover kerncentrales. ,,Maar tijdens mijn studie besefte ik dat de uitdaging om het klimaat gezond te krijgen zo groot is dat we alle energievormen nodig hebben, ook nucleaire energie.” Hij ging werken bij de Nucleair Research & Consultancy Group (NRG) in Petten, aan een onderzoeksprogramma naar thorium- en gesmoltenzoutreactoren. Dat zag er zo veelbelovend uit dat hij twee jaar geleden met zijn toenmalige NRG-collega Sander de Groot het bedrijf Thorizon oprichtte. Over tien tot vijftien jaar denken ze dat er in Nederland een kerncentrale nieuwe stijl kan staan die draait op radioactief afval. Op de vraag of Borssele daarvoor de meest logische plek is, reageert Pool kort en beslist: ,,Ja.”

We verbranden langlevend kernafval. Dat blijft anders nog eeuwen radioac­tief

Lucas Pool, Thorizon
Tot afgelopen zomer opereerde Thorizon ‘onder de radar’, zoals Pool het noemt, om de internationale concurrentie niet wijzer te maken. Wereldwijd werken er zeven tot tien andere concerns aan de ontwikkeling van een thoriumcentrale. Inmiddels mag iedereen het weten. Van zes investeerders, waaronder ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland, heeft Thorizon in totaal 12,5 miljoen euro gekregen om het eerste concept door te ontwikkelen. Thorizon is in gesprek met EPZ, de exploitant van de kerncentrale in Borssele, en - nog belangrijker - werkt nauw samen het Franse Orano, wereldleider op het gebied van het recyclen van nucleair materiaal. ,,Een enorme opsteker voor zo’n klein bedrijf als wij”, vertelt Pool. ,,Een stempel van goedkeuring.”

Lucas Pool: ,,Dat het Franse Orano nauw met ons samenwerkt is een enorme opsteker voor zo’n klein bedrijf als wij." © Thorizon

Kernafval opgelost in gesmolten zout

De reactor die Thorizon ontwikkelt gebruikt geen uranium als brandstof, zoals conventionele kerncentrales, maar het metaal thorium en langlevend kernafval, opgelost in gesmolten zout. ,,Onze focus ligt nu eerst op het ontwikkelen van de gesmoltenzoutreactor”, zegt Pool. ,,Dat betekent dat we naast thorium ook bestaand kernafval als brandstof gebruiken. Onze centrale produceert wel kortlevend kernafval, maar dat verliest zijn radioactiviteit in 200 tot 300 jaar. Maar we verbranden langlevend kernafval. Dat blijft anders nog millennia radioactief en moet voor lange tijd dus goed opgeborgen worden. Een gesmoltenzoutreactor zorgt dus voor een reductie van dat kernafval. Wij zetten het om in CO2-vrije energie.”

 

Gelezen: 72 keer

Zorg ervoor dat alle vereiste gegevens ingevuld zijn, aangeduid met een asterisk (*). HTML code is niet toegestaan.

Provincie Zeeland logo
osf logo
waterschap scheldetromen

Nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

Ontvang onze nieuwsbrief
Ik ga akkoord met Gebruiksvoorwaarden en de Privacy beleid
U ontvangt na uw inschrijving een mailbericht om uw inschrijving te bevestigen

Actueel

Partij voor Zeeland

Partij voor Zeeland

Contact

Bestuur

Lid worden